03 January 2012

Sujud Tilawah

Soal Jawab Bersama Ustaz, berkenaan Sujud Tilawah dalam Solat...


Azam: Ustaz. tolong jelaskan "perlu diingat adalah batal/tidak sah solat sesorang itu apabila membaca surah yg lain umpamanya membaca surah Al Alaq dan berniat untuk sujud. tetapi kalau kebetulan membaca surah berkenaan lalu sujud tidaklah batal solatnya". dipetik daripada buku Usatz Ismail Kamus. Indahnya Hidup Bersyariat.

Ustaz Al-Alorstari: Azam,Memang pun begitu jika sengaja membacanya di dalam solat semata-mata untuk sujud maka batal. Tetapi jika membaca quran bekebetulan sampai ayat tersebut maka tidak mengapa contoh seperti solat terawikh 1 juzuk.

Azam: Ustaz jika imam sengaja memilih ayat yg terdapat Sujud tilawah, macam mana? imam solat Maghrib, Isyak & Subuh sambil melihat quran...Cuma sebelum solat, imam akan beritahu terdapat sujud tilawah pada rekaat ... kekadang solat zuhur pun imam memilih ayat yang ada sujud tilawah.. Terima Kasih Ustaz.

Ustaz Al-Alorstari: Azam, itu lah yang dimaksudkan oleh Ustaz Ismail Kamus. Ianya dilarang dan lagi membaca quran dengan membuka mushaf dilarang oleh sesetengah Ulama. Kaedahnya "ma tsyassaru minah quran". Maksudnya "apa yg mudah daripada Quran" yakni yg termampu oleh imam. Ianya dilarang miski pun diberitahu oleh imam. Sesetengah ulama mutakhir membenarkan atas alasan "ihya Ramadhan".Itu sahaja.wallahualam

8 comments:

AZANI said...

ustaz
maksudnya subuh jumaat je yang boleh ?

GigiPalsu said...

Chief. Begitu la... Dah dua ustaz aku tanya sama jawapanya... Masallahnya tpt aku imam selalu buat. So kena niat mufaraqah... Klu x batal solat.

GigiPalsu said...

Chief. Begitu la... Dah dua ustaz aku tanya sama jawapanya... Masallahnya tpt aku imam selalu buat. So kena niat mufaraqah... Klu x batal solat.

Anonymous said...

Happy remarkable creating! I seriously cherished checking out it all, tonsil stones you may be a fantastic publisher.I am going to take the time to bookmark your web blog Satellite direct and will eventually sometimes visit later on. I will inspire you actually continue ones excellent articles, have got a great holiday getaway penis advantage review saturday and sunday!

vuhelp.net said...

so nice blogger

Ruhul Amin said...

I like your islmaic blog. I am muslim and i am going to publish much more islamic news . I love allah and muhammad (sm) . for that i am publishing only islamic news. Please don't put it in spam or delete. Just approve it and help for do it .
My website is- http://islamicnews24.net/


PUSAT BIMBINGAN KELUARGA HIDAYAH said...

PAKEJ UMRAH serendah RM4,590

Assalamualaikum Tuan/Puan,

ALFAJR TRAVEL & TOURS SDN BHD menyediakan perkhidmatan UMRAH sepanjang tahun 2014 dengan harga yang berpatutan di antara RM4,590 - RM5,890!!

Pendaftaran SEGERA!

Anda boleh layari laman web kami http://www.alfajrtravel.com.my atau hubungi wakil JOHOR 07-2344437 / 012-7434259 untuk sebarang pertanyaan

PUSAT BIMBINGAN KELUARGA HIDAYAH said...

KURSUS PRA PERKAHWINAN JOHOR

Assalamualaikum Tuan/Puan,

Pendaftaran SEGERA!

Anda boleh layari laman web kami http://kursusperkahwinanjohor.blogspot.com atau hubungi wakil JOHOR 07-2344437 / 012-7434259 untuk sebarang pertanyaan