19 November 2009

Bahan Kimia Berbahaya...

Semalam, latihan tumpahan bahan kimia di buat di tempat kerja aku, Kali ini semua pekerja didedahkan dengan apa itu bahan kimia, sifat2 nya dan bahaya yang boleh mengundang padah.

Bagi aku yang selalu terdedah kepada bahan kimia berbahaya, macam dah lali tapi langkah langkah keselamatan tidak pernah aku abaikan.

Alat perlindungan keselamatan atau PPE sentiasa dikemaskinikan dan dijaga. Walau apa kata2 kawanku bila aku memakainya, aku buat2 tak tau je... Ada yang macam muncung babi (respirator) macam tukang masak (appron) macam pua chu kang (boot kuning) dan lain lain.

Bagi mereka yang tak mengambil berat dan tak ambik tau tentang keselamatan, puas aku nasihat tapi buat buat tak dengar je. PPE yang aku sediakan bila dia terlibat dengan kerja2 yang melibatkan bahan kimia tidak digunakan... kurang kesedaran.

Tapi selepas latihan semalam, aku tengok salah seorang staf yang paling hardcore (kalau tempat bisingan tinggi hanya guna kertas tisu untuk tutup telinga) hari ini telah memakai glove, google dan respirator bila membuat kerja ditempat aku.

Nampaknya latihan berterusan amat penting untuk memupuk kesedaran akan bahaya bahan kimia.

Fit Test sedang dijalankan, untuk mengetahui pemakaian adalah betul, dan tidak terdedah pada bahan berbahaya ... (macam tahanan abu Gharib plk).



Walaupun yang di buat masih tidak sempurna tapi, memadai untuk mereka yang baru mengenal akan bahaya dan cara menanganinya...


2 comments:

Anonymous said...

[url=http://firgonbares.net/][img]http://firgonbares.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]disabling windows xp activation code, [url=http://firgonbares.net/]lowest price software[/url]
[url=http://firgonbares.net/][/url] free windows xp upgrade macromedia software llc
radio shop software [url=http://firgonbares.net/]windows educational software[/url] adobe software online
[url=http://firgonbares.net/]inside sales software[/url] buy adobe photoshop in
[url=http://firgonbares.net/]adobe photoshop cs4 trial[/url] Pro 8
microsoft web page software [url=http://firgonbares.net/]macromedia flash 8.0 software[/b]

AZANI said...

apsal komen pertama tu macam html code je....
gp,ni demo free ke bayar?
memang patut selalu buat latihan kecemasan...syabas...