12 April 2010

Lega...

Sejak kebelakangan ni, aku terlalu sibuk, sampai tak sempat nak update blog. Pukulan OHSAS 18000 membuat kebebasan aku diragut dengan kejam. HIRARC yang perlu di siapkan tanpa bantuan dan meeting merapu yang di buat setiap minggu hampir2 mencabar kesabaran aku.

Cuba bayangkan kerja dibagi mengikut departmant, aku mewakali Chemical and Environment (C&E) dikehendaki membuat HIRARC paling kurang 10. setelah siap 9, baru diberi taklimat dalam awarness training bagaimana cara membuat HIRARC dengan betul. Entahlah apa nak jadi. Tapi aku bertekad untuk membuat yang terbaik...

Minggu lepas balik rumah dapat surat amaran....
Tension... Surat amaran dari PBT, aku renovate rumah tanpa paperwork...
Sebenarnya selepas selesai rumah aku pecahkan baru aku teringat nak buat Plan. tapi sebab dah dalam proses maka aku teruskan je. Alih2 dapat surat, mujur bukan aku sorang, kiri kanan depan belakang semua dapat surat cinta tu. Aku call kawan aku minta uruskan...

Semalam masa aku nak ke kedai, aku serempak dengan seorang pemuda sedang leka menampal iklan pinjaman berlesen (Along kot) tiba2 aku naik angin lagi aku bagi HON bertalu talu, sampai dia melompat terkejut.
Geram aku ada ke patut semua tanda jalan dia tampal tak sekolah betul budak tu.
Dah la nama jalan semua tak nampak. Tanda arah, papan tanda, tiang lampu, no telefon polis trafik jika lampu isyarat rosak pun dia tampal.... Geram betul la.
Tanda arah untuk masjid pun penuh dengan nombor mereka....ni lagi buat darah aku naik.


Contoh iklan yg ditampal. Awas jangan cuba dail merana nanti...

So aku rasa kalau semua orang marah pada orang yang tampal iklan tu mesti dia akan takut dan tak berani tampal secara terang terang. Jangan harap la PBT nak ambil tindakan buang masa je diaorang ni hangat2 taik ayam je. Kat tempat aku ni cukup, tak ada satu pun papan tanda yang bersih dan jelas kecuali papan tanda IPD Seri Alam... Tau dia takut.

Satu lagi sabtu lepas, masa aku tunggu anak aku balik sekolah, kereta depan aku buka tingkap lalu mengeluarkan dekat sebakul sampah... aku yang sedang asik mendengar lagu Saleem terperanjat... aku pantang tengok orang yang tak bertanggungjawab ni. Kereta nak bersih tapi persekitaran dikotorkan tanpa rasa bersalah. apa punya mentiliti la... Aku ingat pun nak tegur dan kalau semua orang tegur apa yang dia buat tu aku rasa dia takkan buat lagi... Tapi aku tak jadi tegur, bila dia keluar dari kereta... cunnya awek rupanya... sayang wajah je cun tapi akhlak hancus.

So aku selalu pesan kat anak aku jangan buang sampah keluar dari kereta kecuali bila jumpa tong sampah...

sorry la nak lepas geram....

Huuuuuu lega.........

3 comments:

AZANI said...

salam ustaz
seminggu punya pendam geram....patutlah darah naik.....

Zaki said...

aku pong geram jugak...selalunya aku bagi hon atau bagi lampu, tapi takut jugak...kena samseng habis aku.

GigiPalsu said...

Chief...
Darah dah turun....

Ki...
aku pon takut gak. tapi memang tak patut depa tu...