02 August 2009

Antara Dua Darjat...

Gambar Haiwan selepas Sejarah Tamadun Manusia...Gambar Haiwan praSejarah Tamaddun Manusia...


Cuba lihat dan perhatikan dua gambar diatas dengan teliti...
Dan baca komen untuk gambar kedua ini
"Siapa bilang manusia purba tak dapat menggambar, memahat, dan melukis dengan indah? Karya mereka tak kurang hebatnya seperti seniman Picaso, Rembrant, dan lain-lain. Karya lukis yang terpatri puluhan ribu tahun silam terekam jelas menjadi karya seni rupa alami yang monumental yang hingga kini dapat dinikmati dan diakui sangat mempesona dunia.
Dari gua-gua tempat mereka tinggal, dan berawal dari sinilah kemudian gambar-gambar hingga huruf abjad diciptakan oleh manusia ketika mulai memasuki masa sejarah peradabannya (masa historik). Ditandai ekspresi seni rupa yaitu seni pahat dan lukis kemudian huruf abjad simbol pertama kali diciptakan oleh bangsa Mesir yaitu Hiroglief (huruf abjad yang diambil dari simbol lambang mahluk hidup, benda mati dll) diperkirakan sekitar 3500-2500 SM hingga mahakarya seni bangunan Piramida di Gizeh"

Beruntung kan Gambar kedua ini, pelukis diaggungkan dan dihargai hingga beribu ribu tahun sehingga sekarang.

Berbalik kepada gambar pertama, yang baru dilukis di dinding rumah(bukan gua) bukan pujian dan sanjungan yang diterima, sebaliknya kata2 amaran supaya perbuatannya tidak diulangi lagi.
Bapa kepada pelukis gambar ini juga telah menghabiskan wang ringgit dan masa untuk menghilangkan jejak lukisan ini dari sejarah...
Satu lagi keajiban dunia telah hilang...
Malang sungguh pelukis tidak dihargai...

Mungkinkah kalau gambar ini di biarkan, satu masa dan ketika pelukis dan lukisannya akan disanjung seperti gambar kedua?


Dua orang pelukis bersama bapanya sedang menikmati kesejukan air...

Antara koleksi Lukisan pelukis...
Satu lagi hasil seni yang dipadamkan dari sejarah..

2 comments:

Zaki said...

kalau kau simpan gambar2 tu, mungkin akan bernilai tinggi seratus tahun lagi...

GigiPalsu said...

Ki...
Tak sangup untuk menatapnya walaupun sehari...
Semalam, lukisan2 tu telah hilang dari pandangan, tapi tadi aku balik kerja ada satu lagi bekas tangan yang dihasilkan.....
Oh sampai bila...