31 May 2009

Brommm.....



Seorang Tok Batin di Bukit Ibam telah membeli sebuah motosikal terpakai. Seperti biasa motorsikal tersebut tidak mempunyai mud-guard, side-mirror malah plate nombor.

Suatu hari Tok Batin ingin pergi ke Pekan. Dengan semangat yang berkobar-kobar Tok Batin mengunggang motor kapcainya melalui denai yang berbengkang-bengkok. Tiba dipertengahan jalan ia telah ditahan oleh seorang anak buahnya.

'Tok, tumpang ke Pekan'

' Boleh, naik di belakang' jawab Tok Batin sambil menunjuk ke belakang.

Sampai di suatu tempat , ada seorang anak buahnya lagi menahan Tok batin.

'Tok, boleh tumpang, kite nak ke Pekan ni'

'Apa salahnye, naiklah di belakang'

Motor pun sampailah ke jalan besar. Ada kira-kira lima kilometer lagi baru sampai ke Pekan. Tok Batin pun memecut motorsikalnya dengan membawa dua orang anak buahnya di belakang. Hembusan angin yang meniup tiga biji kepala tanpa topi keledar itu membuat perjalanan mereka sangat mengasyikkan.

Tiba di kilometer dua, sekatan jalanraya sedang diadakan. Seorang polis trafik menghulur tangan menahan mereka. Tok Batin dengan muka selamba memecut motornya dengan bertambah laju melepasi sekatan tersebut.

Melihat beberapa kesalahan yang dilakukan oleh Tok Batin, polis trafik terus mengejar beliau. Ia dapat memintas Tok Batin. Tok Batin dengan serta merta memberek motorsikalnya.

'Oi ape ni, nak bunuh kite ke. Berhenti depan kite macam ni. Tenguk belakang kite ade due orang anak buah kite. Kamu takpe le pakai topi keras, yang kite ni kepale togel, kalau jatuh tak ke kite mati.' Marah Tok Batin.

'Pak Cik, kenapa bila saya tahan Pak Cik tak berhenti tadi'

'Oi, tak ade otak ke, belakang motor kite dah penuh, tak boleh tumpang lagi lerr... '

27 May 2009

Buih...

Cik Azam masuk... Cik Azam Masuk... walkie talkie aku berbunyi.
Masuk jawab aku...
Cik Azam, di sini ada 3 orang pegawai dari DOE nak berjumpa dengan Cik Azam...kata seorang pengawal.
Ok sekejap lagi saya turun... jawab aku sambil berdebar.
Dalam hati aku kenapalah mereka datang hari ini, dah lah baru sekejap tadi aku kena audit ISO, dan bos aku pulak tak ada hari ini (dia ada kursus kat KL)

Kedatangan mereka yang secara mengejut benar benar membuatkan aku risau..., sambil turun tangga sempat aku melihat mereka dari tingkap, kelihatan tiga orang pegawai berpakaian jaket hijau yang melambangkan mereka dari DOE (Department of Environment). Mereka bertiga masih muda dalam lingkungan duapuluhan.

Aku menarik nafas lega... untuk menyedapkan hati, mereka tu budak lagi....
Sampai di Pos Pengawal, aku memperkenalkan diri aku pada mereka, dan mereka juga menyapaku dengan mesra... Alhamdulilah dalam hatiku.

Kemudian aku, menjemput mereka ke bilikku untuk berbincang...
Sampai di bilikku, aku bertanya, tentang tujuan kedatangan mereka...
mereka menjawab, kedatangan mereka adalah kerana mereka menerima aduan dari public yang plant aku telah mencemarkan alam sekitar....

Aku..??? Pencemaran dari segi apa?, mereka menjawab effluent yang kulepaskan ke laut telah menghasilkan buih yang banyak dan ini dikuatiri merbahaya pada alam sekitar...

Aku pun menerangkan kepada mereka dengan panjang lebar, berkenaan dengan proses penghasilan tenaga elektrik, dan bagaimana air laut digunakan sebagai cooling medium di condenser... dan air laut ini hanya dicampurkan dengan hypochlorite yang juga dihasilkan dari air laut ini. Selepas melalui condenser air laut ini akan mengalir ke outfall menuju ke laut dan bla bla bla.....

Setelah berpuas hati dengan penerangan aku, aku pun cuba untuk divert perbualan kami, ke arah lain... kemudian salah seorang bertanya... ada tak student Uitm praktikel kat tpt kerja aku pada tahun 2005. Aku dengan pantas menjawab ada nama dia xxx sekarang dia kerja di xxx dan bla...bla....bla. Dia kemudian berkata dia tu class mate saya. OOOOOO kata aku...

Selepas itu, perbualan kami pun lebih menjurus kepada benda2 yang tiada kaitan dengan tugas...
Dan aku kemudian membawa mereka melawat persekitaran plant aku....

Cik Azam saya terpaksa mengambil sample effluent untuk tindakan lanjut boleh... tanya salah seorang pegawai...
Boleh jawab aku...
Aku kemudian membawa mereka ke outfall untuk mengambil sample...

Buih-buih yang menyebabkan aku didatangi pegawai DOE

Pegawai DOE sedang mengambil sample...

Cik Fara mengambil sample...

Sedang cik fara mengambil sample, dia terjumpa dengan bunga yang biasa digunakan oleh orang india, dalam upacara keagamaan mereka.... sorry gambar tak sempat rakam...
Ehhh.. ada bunga india la... kata nya.
Aku cakap kat dia, ni mesti dia orang buang abu mayat kat sini....
Bila mendengar, je terus dia melompat...
Tak lama kemudian...

Kelihatan dalam bulatan, lima orang india sedang menghanyutkan abu mayat ke laut...

Apa lagi, melompat lah mereka yang sedang mengambil sample tu...
Kesihan mereka, demi menjalankan tugas....
Setelah selesai, mengambil sample, aku mengajak mereka balik ke plant aku untuk membasuh apa yang patut...
Sebelum balik, mereka berpesan... ok la Cik Azam jangan risau nanti saya call bila saya dapat result dari jabatan kimia...
Ok terima kasih kata aku...

Alhamdulilah... hari ini aku dah dapat kawan baru dari DOE.

23 May 2009

Tips Temuduga...

Ketahui serba sedikit latar belakang syarikat yang menawarkan anda pekerjaan.

Datang awal di tempat yang ditetapkan bagi mengelakkan suasana kelam kabut.

Pastikan anda membawa pelbagai dokumen penting seperti surat temuduga, sijil dan dokumen lain yang menyokong tawaran kerja anda.

Berpakaian kemas kerana ia menggambarkan imej peribadi anda.

Ketika masuk, berilah salam atau ucapkan selamat pagi atau petang.

Duduk dengan baik dan sopan. Jika boleh, duduklah setelah anda dipersilakan duduk.

Jawablah setiap pertanyaan dengan lancar dan yakin. Jangan tergagap-gagap atau menjawab pura-pura tahu.

Boleh bertanya: “Sekiranya saya diterima bekerja, apa skop tugas saya dan apa faedah yang saya peroleh.’’

Di akhir temuduga, ucapkan terima kasih dan meminta izin keluar.

Atau...

video

22 May 2009

Hebatnya Pencipta...

Lihatlah betapa hebatnya Allah pencipta segala makhluk, mencipta makhluk ini...
Tiada yang mustahil bagi Allah...
Kita sebagai hambanya wajib bersyukur, atas segala nikmatNya...
Tiada nikmat yang lebih berharga, selain dari iman dan islam dalam diri...
Biar apa pun keadaan kita, selagi dalam diri ada iman dan amalan mulia selagi itu kita berjaya...
Oleh itu peliharalah Iman dalam diri, dan suburkan lah ia dengan amalan soleh, supaya kita sentiasa hampir padaNya...



video

20 May 2009

19 May 2009

Minggu Ujian...

Mid Year Exam...

Muhammad Study...Esok Math kertas 1, Sivik & Seni Visual



Rahman Study... Esok Math kertas 1 & 2, Bahasa Arab & Seni Visual...



Khadeejah Study... Esok Math kertas 1 & 2, Bahasa Arab & Seni Visual...

Abby Study... Dulu kini dan esok ngan kucing...

Muhammad kena paksa baru study..
Rahman kena paksa baru study...
Djah sekarang pun dah malas, sama kena paksa...
Abby tak payah suruh, habis semua dinding, buku dll ada gambar kucing...

16 May 2009

Hari Guru II...

Selamat Hari Guru Untuk:

Ayah Mertua - Ex Sir Omar Bin Ismail
Abang Ipar - Sir Azhar Bin Omar
Beras Merangkap Isteri Abg Ipar - Cikgu Nor Zaliza Bt Mohd Noor
My Wife - Cikgu Juhaida Bt Omar
Adik Ipar 1 - Cikgu Fatimah Warda Bt Omar
Adik Ipar 2 - Cikgu Fatimah Asilah Bt Omar
Adik Ipar 3 - Cikgu Praktikal Fatimah Amira Bt Omar

Tak Lupa juga Untuk Bekas Guru2 ku dan Juga kawan2 isteri ku, cikgu lama, kawan2 Spekmataku, Isteri kawan2 ku dan semua2 guru2 yang sewaktu denganmu....

Untuk Bakal Cikgu2 baru yang akan posting, video ini khas untuk anda...
Manalah tau spekmataku and the gang akan ke sana...


video

Selamat Hari Guru...


Selamat Hari Guru untuk semua guru guru seluruh dunia...
Selamat Hari Guru untuk guru guru yang ada title guru atau pun tidak.
Yang mengajar di sekolah rendah atau menengah...
Yang mengajar di masjid masjid atau di mana mana sahaja...
Kerana kamu semua aku menjadi seperti ini...
Terima kasih semua yang pernah menjadi guru ku...
Semoga Allah swt saja yang boleh membalasnya...

Apa yang aku mampu hanyalah berdoa...
Ya allah peliharalah guru guru ku sebagaimana mereka memelihara ilmu Mu ya allah..
Tambahkan lah kefahaman agama dalam diri mereka, sebagaimana bertambahnya murid2 nya...
Isikan lah hati hati mereka dengan Nur agama sebagaimana mereka mengisi diri kami dengan ilmu yang berguna...
Ya Allah ampunkanlah dosa guruku, sebagaimana mereka memaafkan kesalahanku...




15 May 2009

Menguap...



Menahan menguap sekadar termampu:

Diriwayatkan oleh Al-Bukhari daripada Abu Hurairah r.a., daripada Nabi s.w.a., bahwasanya baginda bersabda yang bermaksud:

Sesungguhnya Allah Ta’ala suka orang yang bersin, dan membenci orang yang menguap. Maka apabila seseorang kamu bersin, lalu dia mengucapkan ‘Alhamdulillaah’, maka adalah hak atas setiap Muslim yang mendengarnya mengucapkan ‘Yarhamukallaah!’. Adapun menguap itu adalah daripada syaitan. Maka apabila seseorang kamu menguap, hendaklah dia menahannya sekadar termampu. Sebab sesungguhnya apabila seseorang kamu menguap, syaitan akan mentertawakannya
.
Meletakkan tangan di atas mulut untuk menahan menguap:

Diriwayatkan oleh Muslim daripada Abu Said Al-Khudri r.a., katanya : Telah bersabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud:

Apabila seseorang kamu menguap, hendaklah dia meletakkan tangannya pada mulutnya, kerana sesungguhnya syaitan itu akan masuk (melalui mulut yang terbuka).

Kebanyakan ulama menghukumkan sunnat meletakkan tangan di mulut ketika menguap, sama ada di dalam sembahyang ataupun di luarnya.

Makruh mengangkat suara ketika menguap:

Diriwayatkan oleh Muslim, Ahmad dan At-Termizi daripada nabi s.a.w., katanya yang bermaksud:

Sesungguhnya Allah suka kepada orang-orang yang bersin, dan membenci orang-orang yang menguap. Maka apabila seseorang kamu menguap, jangan sampai berbunyi haaa haaa, kerana yang demikian itu daripada syaitan yang mentertawakanmu.


Semuga Allah memberikan kekuatan kepada kita semua untuk mengamalkannya.

Isteri Solehah...


Hayati lirik lagu kumpulan Az-Zikr ~ “Isteri Solehah”

Isteri cerdik yang solehah penyejuk mata,
Penawar hati penajam fikiran,
Dirumah ia isteri dijalanan kawan,
Diwaktu kita buntu dia penunjuk jalan,

Padangan kita diperteguhkan,
Menjadikan kita tetap pendirian,
Ilmu yang diberi dapat disimpan,
Kita lupa dia mengingatkan,

Nasihat kita dijadikan pakaian,
Silap kita dia betulkan,
Penghibur diwaktu kesunyian,
Terasa ramai bila bersamanya,

Dia umpama tongkat si buta,
Bila tiada satu kehilangan,
Dia ibarat simpanan ilmu,
Semoga kekal untuk diwariskan…

Solat...


FADHILAH SHALAT


Shalat adalah :

1. Perintah pertama yang diwajibkan Allah swt dan yang pertama akan dihisab dihari kiamat.

2. Sempadan antara seseorang muslim dengan musyrik.

3. Tanda-tanda keislaman ( seorang mukmin akan shalat dengan sepenuh hati dikerjakan tepat pada waktunya serta senantiasa memperhatikan rukun dan sunnahnya ).

4. Tiang agama dan sebagai anak kunci surga

5. Nur bagi hati orang mukmin

6. Jihad yang afdhal dan qurban bagi orang-orang yang bertaqwa


Fadhilah :

Shalat dapat membuat mulut syaitan menjadi hitam

Shalat yang ditunaikan pada waktunya adalah amalan yang dicintai dan disukai Allah swt dan paling afdhal.

Iman dan shalat adalah kewajiban yang paling afdhal diantara semua perintah Allah swt.

Allah swt tidak akan menghukum seseorang yang benar-benar menjaga shalat.

Allah swt mengharamkan api neraka pada orang yang telah bersujud pada-Nya dan sangat suka pada orang yang sujud dengan perasaan penuh hina dan Allah swt paling dekat pada seseorang ketika sedang bersujud pada-Nya.

Rahmat Allah swt bercucuran ke atas orang yang berdiri dalam shalat.

Kedudukan shalat dalam agama seperti kedudukan kepala dengan badan.

Seseorang yang shalat ibarat sedang mengetuk pintu rumah Allah swt dan akan dibuka.

Seseorang yang berwaudhu dengan sempurna dan shalat dengan khusu dan khudu`, maka Allah akan mengampuni dosa-dosanya.

Seseorang yang mulai berdiri shalat selama dia tidak melakukan hal-hal yang makruh, maka Allah swt akan membuka pintu surga dan menyingkapkan tabir antara dia dengan Allah swt

Seseorang yang shalat 2 rakaat lalu berdo`a minta sesuatu maka akan dikabulkan.

Jika menunaikan shalat fardhu maka satu dari do`anya akan Allah kabulkan.

Jika suatu musibah turun dari langit maka orang yang selalu memakmurkan masjid akan selamat.

Jika seorang muslim dilemparkan ke neraka karena dosa-dosanya, maka api tidak akan membakar tubuhnya yang telah bersujud dalam shalatnya.

Jika seorang muslim menjaga shalat 5 waktu terus menerus maka syaitan akan selalu takut kepadanya, tapi bila shalat tidak dijaga dan acuh tak acuh maka syaitan akan menguasainya dan menyesatkannya.

Bagi seseorang yang menunaikan shalat 5 waktu dengan penuh perhatian,ruku`, sujud dan sebagainya dan benar-benar dilakukan sempurna, maka surga diwajibkan untuknya dan neraka diharamkan baginya.

Tanah yang diatasnya didirikan shalat untuk mengingat Allah swt, maka dia akan bangga dari tanah lainnya.

4 rakaat sebelum shalat zhuhur dihitung sama dengan 4 rakaat shalat tahajud.

Firman Allah swt, “ Hai anak adam, jangan malas untuk melakukan shalat 4 rakaat pada permulaan pagi, karena Aku akan mencurahkan rezekimu pada hari itu.

Barangsiapa daoat menjaga takbiratul ihram ( takbir pertama ) dalm shalat berjamaah selama 40 hari tanpa tertinggal takbir pertama satupun dengan imam, maka akan terhindar dari api neraka dan sifat munafik. ( H.R Tirmidzi ).


13 May 2009

Bantal...


Terdapat beberapa kaitan antara bantal dan perwatakan seseorang:-

1) Memeluk Bantal

Mereka yang suka memeluk bantal biasanya berjiwa seni. Mereka mempunyai penghargaan yang tinggi terhadap lukisan, muzik dan sastera. Perasaan mereka halus dan jiwa mereka romantik. Kadangkala ada yang boleh membaca peristiwa yang akan berlaku melalui mimpi. Mereka juga sangat prihatin terhadap kesusilaan.

2) Menggunakan Banyak Bantal

Mereka biasanya kurang kenyakinan. Dalam kehidupan seharian mereka memerlukan banyak pendamping. Mereka jarang membuat keputusan sendiri, sebaliknya mendapatkan pandangan orang lain.

3) Tidur Dengan Satu Bantal

Mereka bukan jenis mengada-ngada dan boleh menerima keadaan seadanya. Mereka juga membuat keputusan berdasarkan fikiran dan bukan nafsu semata-mata.

4) Meletakkan Bantal Di Bawah Kaki

Mereka mempunyai sifat kurang baik. Mereka jarang bergaul dgn org ramai, malah kaku dalam pergaulan. Ini menyebabkan mereka cenderung bersifat egois. Mereka juga gemar menempuh jalan pintas untuk mencapai cita2. Mereka tdk suka berusaha.

5) Tidur tanpa Bantal

Mereka memiliki sifat percaya diri yang sangat tinggi. Kadangkala sifat percaya diri ini akhirnya akan membawa kepada sifat ego.

6) Tidak punya bantal

Kasihan betul...
Pergilah kedai beli satu...
Tak pun datang sini, banyak bantal bucuk, ambik la satu...

12 May 2009

Melentur Buluh...



Pepatah melayu berkata "Melentur buluh biar dari rebung"
Kenapa pula rebung?
Kerana semasa itu, buluh belum menjadi buluh..

Kenapa kalau dah jadi buluh?
Kerana kalau dah jadi buluh, buluh akan patah dan tak dapatlah ia dilentur...

Macammana nak melentur rebung?
kita kenalah berfikir dan berusaha macammana bentuk lentur buluh yang kita mahu...

Berapa lama nak melentur buluh dari rebung?
Terpulang, yang penting kita tak jemu berusaha...




video

10 May 2009

Ayah Cik...

Semalam wife aku dapat sms dari ayah cik...
"Ayah cik di JB. Plan to go to your house after Asar. Ada Rumah? Bagi Add."

Aku pun dengan pantas membalas sms tersebut...
"Selamat Datang... Address No 16 Jln...... "

So selepas tu, kami berdua berbincang apa nak masak...,
wife aku kata kita masak nasi la,
Ehhh aku kata takkan petang2 nak makan nasi plk... kan tea time tu...

So selepas berbincang, kita org ambil keputusan menu hari ini adalah mee bandung....
Walaupun last year kami gi rumah ayah cik di Bukit Jelutung, menu yg sama dihidangkan...
Bukan nak melawan sapa sedap masak, tapi saja je nak tunjuk handal....hehe

So kami pun membuat persiapan...
Bukan susah pun kalau nak buat mee bandung ala ala mee bandung muar ni rupanya...
Aku pun boleh...
Senang aja....
Sebelum di tunjukkan macam mana nak buat mee bandung ni, kita tengok dulu hasilnya...

So semasa makan, kami pun bersembang....
Antara yang kelakar adalah...

Aku " Bila Nurul habis belajar ?"
Cik cik " Tinggal setahun lagi "
Aku " Nurul tak nak sambung ke?"
Cik Cik " Tak tau la, Nurul kata dia minat dengan Mental section...during rotation course, masa dia jaga wad mental ada patient tu kata kat dia ur my daughter, ur beautiful.... but stupid."
Aku " hahahahahahhahahahahahhaha"


So banyak jugalah yg kami sembangkan, maklumlah boleh dikira masa untuk kami dapat berjumpa....

Opps siapa yang berminat, untuk mengetahui bagaimana mee bandung ini dapat dihasilkan sila email...
Resepi ... Biarlah rahsia...

09 May 2009

Take 5...

Untuk kawan kawan semua, sayangi lah diri anda...

Pesan2...

Sedikit Nasihat...

1. Tidak boleh sama sekali berjimak ketika berada di dalam terlalu kenyang atau terlalu lapar.
2. Mandi setelah makan.
3. Sentiasa berada dalam keadaan keluh-kesah dan berdukacita
4. Berada dalam keadaan terlalu lapar.
5. Berjaga malam selain dari qiamullail.
6. Memakan daging yang tidak disembelih mengikut hukum Islam

FAKTOR-FAKTOR YANG MENGUATKAN TENAGA TUBUH BADAN

1. Memakan daging.
2. Selalu menghidu bau-bauan yang sedap.
3. Banyak mandi yang bukan dari mandi kerana jimak.
4. Sentiasa memakai pakaian yang diperbuat dari kapas
5. Mandi dalam keadaan perut yang sederhana, tidak terlalu lapar atau terlalu kenyang
6. Memakan makanan yang agak manis.

FAKTOR YANG BOLEH MENDATANGKAN PENYAKIT

1. Bercakap banyak.
2. Tidur banyak.
3. Makan banyak.
4. Banyak jimak.

FAKTOR YANG BOLEH MELEMAHKAN BADAN

1. Banyak jimak
2. Sentiasa berada dalam dukacita dan keluh kesah.
3. Banyak minum air yang bercampur dengan air liur kita sendiri
4. Banyak memakan makanan yang serba masam.

SUPAYA BADAN SENTIASA SIHAT

1. Minumlah madu lebah asli yang dibubuhkan ke dalam air
sejuk (masak)
2. Sentiasa meminum air lebihan (baki) dari wuduk.

BAGI MENAMBAHKAN KECERDASAN AKAL

1. Tinggalkan dari bercakap kosong.
2. Sentiasa bersugi.
3. Sentiasa bersama-sama dengan orang alim.

MAKANAN ATAU MINUMAN YANG TERJATUH LALAT KE DALAMNYA, MAKANLAH, JANGAN DIBUANG

Jika terjatuh lalat ke dalam makanan atau minuman, hendaklah anda tenggelamkan keseluruhan bandannya ke dalam makananan atau minuman itu,kemudian ambil dan buangkan lalat itu. Ianya tidak beracun lagi/sudah selamat digunakan. Ingat jangan membazir, orang yang membazir itu adalah saudara atau sahabat
syaitan.

FAKTOR-FAKTOR YANG MEMBAWA KEPADA MENJADI PELUPA/MELEMAHKAN DAYA INGATAN DAN KEFAHAMAN

1. Melihat pekara-pekara yang haram.
2. Membuang air kecil semasa sedang menggosok gigi.
3. Meminum minuman atau memakan makanan yang bercampur semut
4. Tidak membaca Al-Quran.
5. Meminum atau memakan yang haram atau yang diperolehi dengan cara yang haram
6. Mengumpat dan mengata.
7. Terlalu memikir tentang wanita atau sebaliknya.
8. Asyik bercinta-cintaan (bukan cara Islam).
9. Terlalu memikirkan yang bukan-bukan.
10. Sentiasa berada dalam keluh kesah atau dukacita.

LARANGAN DAN PERATURAN SELEPAS MAKAN

1. Di larang keras tidur selepas makan kerana mendatangkan keras hati
2. Hendaklah berjalan selepasnya sekurang-kurangnya 40 langkah
3. Sebaik-baik hendaklah bersembahyang selepasnya supaya makanan mudah hadam

SUPAYA AIR YANG DIMINUM MENDATANGKAN KESIHATAN UNTUK BADAN SEBOLEH-BOLEHNYA JANGAN MEMINUM AIR DI WAKTU-WAKTU BERIKUT:

1. Selepas bersenam, bersukan atau melakukan kerja-kerja berat
2. Selepas berjimak.Selepas makan atau sebelumnya.
3. Ketika sedang makan.
4. Selepas memakan buah-buahan.
5. Selepas keluar dari bilik mandi.
6. Ketika terjaga dari tidur.

CARA TIDUR YANG SEBAIK-BAIKNYA DIAMALKAN OLEH RASULULLAH S.A.W.

1. Tidurlah di awal malam sesudah menunaikan sembahyang Isyak jam 10.00 atau 11.00 dengan keadaan berwuduk
2. Bangkitlah di awal separuh kedua malam jam 1.00 atau 2.00 kemudian bersugi. berwuduk dan bersembayang tahajjud.
3. Kemudian tidurlah semula dan bangkitlah sebelum terbit fajar
4. Tidurlah dengan mengiringkan badan di sebelah rusuk kanan, rusuk kiri di bahagian atas, supaya tetap kedudukan makanan di dalam usus,cepat hadam makanan. Tidurlah sedemikian dari mula hingga akhirnya.

WAKTU-WAKTU YANG TIDAK DIBENARKAN TIDUR

1. Awal-awal pagi setelah terbit matahari.
2. Selepas masuk waktu Asar.
3. Tidur di bawah cahaya matahari waaupun terkena separuh dari
badan

BAHAYA TIDUR DI SIANG HARI

Dilarang tidur di siang hari di dalam keadaan cuaca yang panas kerana:

1. Mendatangkan penyakit-penyakit kulit.
2. Merosakkan warna kulit
3. Melemahkan jantung.
4. Menambahkan tekanan perasaan yang meluap.
5. Melemahkan badan dan mengurangkan tenaga syahwat.
6. Melemahkan kecerdasaan akal.

CARA MENGHINDARKAN LESU SELEPAS BANGKIT DARI TIDUR

1. Bersihkan tubuh, terutamanya bahagian muka, tangan dan kaki sebelum masuk tidur

2. Hindarkan dari tidur lewat malam.

3. Lakukan gerak badan dan senaman di atas katil setelah jaga dari tidur sebelum turun dari katil

4. Minumlah segelas air masak setiap pagi sebelum tidur bersarapan tetapi jangan selepas saja bangun dari tidur

5. Cucilah muka terutama bahagian kelopak mata dengan air suam.

6. Ambil wuduk dan bersembahyang Subuh.

PEKARA-PEKARA YANG BOLEH MELEMAHKAN TENAGA DAN MEMPERCEPATKAN TUA

1. Banyak melakukan jimak.
2. Terlalu banyak bercita-cita atau berangan-angan.
3. Banyak minum air di waktu pagi.
4. Banyak memakan atau meminum yang seba masam.

SEBAB-SEBAB UTAMA DITIMPA PENYAKIT JANTUNG

1. Merokok yang berterusan.
2. Kolestrol yang berlebihan (punca yang utama).
3. Kurang tidur.
4. Sentiasa mandi di tengah malam.
5. Berjimak di dalam air atau ketika udara terlalu sejuk.
6. Melakukan kerja secara berterusan.

FAKTOR-FAKTOR YANG MEMBAWA KEPADA LEMAH DAYA PENGLIHATAN

1. Melihat kepada benda-benda kotor.
2. Melihat kepada palang +/salib.
3. Melihat kepada alat kelamin perempuan atau bayangan luar
4. Duduk dengan membelakangkan kiblat.
5. Berpagi dan berpetang dengan muka yang muram.
6. Banyak menangis.

Wallahualam

06 May 2009

Alam...

Minggu lepas seorang sepupu ku yang 2 tahun lebih muda telah kembali kerahmatullah...
Allah huakhbar... cepat nya masa berlalu... Sempat juga berjumpa dengan jenazah beliau dan menatap wajahnya sebelum beliau di kebumikan...

Kemudian bersama2 menghantar jenazah ke tanah perkuburan. Setahun lepas aku juga kesana semasa pakcik ku yang juga ayah simati ini dikebumikan. Semasa jenazah disembahyangkan dan dikebumikan hanya adik2 beliau, isteri dan tiga anak yang bersamanya, manakala emak dan abang beliau tidak dapat bersama sama kerana mengerjakan ibadah umrah...

Semoga Allah merahmati roh Zulkarnain...

Sedikit Nasihat:

Adalah sunnah bagi orang yang meletakkan mayat di liang kubur membaca ...
"Dengan nama Allah dan atas millat (syariat) rasulullah" (H.R Tirmidzi)

Orang yang berada di dekat liang kubur itu hendaklah mengepal tiga gumpalan tanah dan memasukkanya ke dalam lubang itu sambil membaca....
Yang pertama " Minhaa Khalaqnaakum" dari tanah Kami mencipta kamu
Kedua "Wa Fiihaa Nu'iidukum" dan kepadanya Kami kembalikan kamu...
Dan yang terakhir " Wa Minhaa Nukhrijukum Taaratan Ukhraa" dan daripadanya Kami keluarkan kamu sekali lagi.. (Q.S 20:55)

Kemudian barulah ditimbus lubang kubur itu dengan tanah sedikit demi sedikit dengan perlahan lahan. Apabila lubang kubur itu telah diratakan , maka hendaklah orang yang hadir itu tunggu sebentar untuk membaca Alquran sambil istighfar bagi mayat itu, dan mendoakan agar Allah swt memberinya keteguhan kerana pada saat itulah ia sedang menghadapi pertanyaan.

Tersebut dalam hadis Nabi bahawa mayat itu akan ditanya oleh Malaikat Munkar dan Nakir, yang merupakan ujian yang berat bagi mayat tersebut...
Kedua Malaikat itu akan bertanya " Siapakah Tuhanmu?, Apa Agamamu?, Siapa Nabi mu?"
Orang yang dikurniakan keteguhan oleh Allah swt pada masa itu akan menjawab " Allah tuhanku, Islam agamaku dan Muhammad Nabiku"

Akan tetapi orang yang disesatkan oleh Allah akan bingung dan ragu ragu. Sebagaimana kehidupan di dunia dahulu yang penuh dengan keraguan, kesesatan dan selalu meremehkan perintah perintah Allah swt serta melangar larangan Nya.
Maka dia akan menjawab " Aku tidak tahu". Demikianlah seperti yang diriwayatkan dalam beberapa hadis sahih.

Maka ketika itu kedua Malaikat tersebut akan memukulnya, menghimpitkan serta memenuhi kubur itu dengan berbagai azab dan seksa (H.R Bukhari, Muslim, Abu Daud, Tirmidzi)

Untuk orang mukmin yang diteguhkan imannya serta lurus perjalannya, penuh ketaatan kepada Allah swt di masa hidupnya, maka kedua malaikat tadi akan menggembirakan nya dengan berbagai berita baik, kuburnya dilapangkan, serta dipenuhi dengan cahaya dan kenikmatan.

Semua amalan salehnya seperti solat, sedekah, puasa, membaca AlQuran dan zikrullah akan mengelilinginya dan menentramkan hatinya serta menjaganya dari berbagai ketakutan dan bencana.
Rasulullah bersabda "Kubur itu ada kalanya suatu taman dari taman taman syurga atau suatu lubang dari lubang lubang neraka"
Rasulullah bersabda lagi " Tiada pemandangan yang pernah ku lihat lebih menyeramkan daripada kubur"

Usman bin Affan r.a setiap kali berada di perkuburan selalu menanggis sehingga air matanya membasahi janggutnya. Ketika beliau di tanya orang " Bila mengingati syurga dan neraka, anda tidak pernah menangis seperti ini, apa sebabnya" Maka beliau berkata "Saya pernah mendengar Rasulullah saw bersabda "Kubur adalah tempat perhentian pertama dari tempat tempat di akhirat, Siapa yang selamat di situ, maka setelah itu semuanya akan menjadi lebih mudah dan lebih ringan baginya, tetapi siapa yang gagal maka tempat tempat seterusnya akan dirasai lebih berat"

Di antara yang mendatangkan menafaat bagi mayat di dalam kubur adalah doa, istighfar dan sedekah atas namanya.
Di riwayatkan bahawa Saad bin Ubadah ra berkata kepada Rasulullah saw, "Sesungguhnya ibuku telah meninggal dunia secara tiba tiba. Sekiranya ia masih sempat berbicara nascaya ia akan bersedekah. Dapatkah aku bersedekah untuknya?". Bahginda menjawab "Ya". Lalu Saad ra pun menggali sebuah perigi dan menyedekahkannya atas nama ibunya. (H.R Bukhari, Muslim, Nasai, Abu Daud dan Ahmad).

Berkata seorang lelaki kepada Rasulullah saw "Ya Rasulullah! ibu bapaku telah meninggal dunia, adakah suatu bakti yang dapat kulakukan untuk mereka?"
Bahginda menjawab " Empat perkara yang dapat kau lakukan, berdoa dan beristighfar bagi keduanya, melaksanakan pesan pesan mereka, berbuat baik kepada kawan kawan mereka dan menghubungkan tali silaturrahim yang tidak bersambung kecuali dengan perantaraan keduanya"

Nabi bersabda "Umatku adalah umat yang dirahmati, mereka masuk ke dalam kubur dengan dosa dosa setinggi gunung dan keluar dari sana dalam keadaan terampun segala dosanya, yaitu dengan adanya istighfar, sedekah, doa dan bacaan AlQuran yang dilakukan orang orang hidup untuk mereka. Para malaikat membawa semua itu di dalam pinggan pinggan besar terbuat dari cahaya yang ditutup dengan kain sutera sambil berkata kepada mereka yang menerimanya ' inilah hadiah yang dikirimkan sifulan untukmu' Maka sipenerima itu akan merasa senang dan gembira"

Semoga setiap orang tidak akan lupa untuk berdoa dan beristighfar serta bersedekah bagi orang yang telah mati dikalangan ahli keluarganya. Jika kita tidak melakukan perkara ini dikhuawatiri kita akan dilupakan pula oleh ahli keluarga kita kelak apabila kita mati....

Sesiapa yang ingat orang lain, maka dia akan diingati...
Sesiapa yang lupa maka dia akan dilupakan...
Sedang Allah swt tidak akan menyia-nyiakan pahala orang yang berbuat kebaikan....

Ya Allah Ampunkan lah dosa ibuku...
Ya Allah Ampunkan lah dosa ibuku...
Ya Allah Ampunkan lah dosa ibuku...

Ya Allah Tukarkan lah keburukan ibuku kepada kebaikan...
Tukarkanlah dosa ibuku kepada pahala...
Tukarkanlah kemurkaanMu terhadap Ibuku kepada rahmat dan kasih sayang...

Ya Allah...
Luaskan lah kubur ibuku seluas mata memandang...
Jadikanlah kubur ibuku sebuah dari taman taman syurga...
Jauhkanlah kubur ibuku dari sebuah lembah lembah api neraka...

05 May 2009

Bulu...

Diceritakan pada Hari Pembalasan kelak, ada seorang hamba Allah sedang diadili. Ia dituduh bersalah, menyia-nyiakan umurnya di dunia untuk berbuat maksiat. Tetapi ia berkeras membantah. "Tidak. Demi langit dan bumi sungguh tidak benar. Saya tidak melakukan semua itu."

"Tetapi saksi-saksi mengatakan engkau betul-betul telah menjerumuskan dirimu sendiri ke dalam dosa," jawab malaikat. Orang itu menoleh ke kiri dan ke kanan, lalu ke segenap penjuru. Tetapi anehnya, ia tidak menjumpai seorang saksi pun yg sedang berdiri. Di situ hanya ada dia sendirian.

Makanya ia pun menyanggah, "Manakah saksi-saksi yg kau maksudkan? Di sini tdk ada siapa kecuali aku dan suaramu."

"Inilah saksi-saksi itu,"ujar malaikat.

Tiba-tiba mata nya bicara, "Saya yg memandangi."
Diikuti pula oleh telinga, "Saya yg mendengarkan."
Hidung pun tidak ketinggalan, "Saya yang mencium."
Bibir mengaku, "Saya yang merayu."
Lidah menambah, "Saya yang mengisap."
Tangan meneruskan, "Saya yang meraba dan meremas."
Kaki menyusul, "Saya yang berjalan kearahnya."

"Lihat sekarang, seluruh anggota tubuhmu akan memberikan kesaksian tentang perbuatan burukmu itu", ucap malaikat.

Orang tersebut tidak dapat menafikan lagi. Ia putus asa dan amat berduka cita, sebab sebentar lagi dia bakal dicampakkan ke dalam jahanam. Padahal, sebelum itu ia merasakan yang ia boleh bebas dari tuduhan itu.


Tatkala ia sedang dilanda kesedihan itu, tiba tiba terdengar suara yg amat lembut dari sehelai bulu matanya: "Saya pun ingin juga mengangkat sumpah sebagai saksi." "Silakan", kata malaikat. "Pada suatu tengh malam yg sepi, aku pernah dibasahi dengan air mata nya ketika ia sedang menangis menyesali perbuatan buruknya. Bukankah Nabi pernah berjanji, bahwa apabila ada seorang hamba yang bertaubat, walaupun sehelai bulu matanya saja yg dibasahi air mata, maka diharamkan dirinya dari api neraka? Maka dengan ini saya, sehelai bulu matanya, tampil sebagai saksi bahwa ia telah melakukan taubat sehingga membasahi saya dengan air mata penyesalan."

Dengan kesaksian sehelai bulu mata ini, orang tersebut di bebaskan dari neraka dan diantarkan ke surga. Sampai terdengar suara bergaung kepada para penghuni surga: "Lihatlah, Hamba Tuhan ini masuk surga karena pertolongan sehelai bulu mata."

04 May 2009

Nombor...



Pagi isnin, pagi yang membosanku...
Pagi ini lah aku akan bergelumung dengan nombor nombor yang memeningkan ku...
Seawal jam 7:10 aku sampai ke tempat kerja, walaupun secara rasminya waktu pejabat aku 7:45 hingga 5:00 petang.

Selepas swipe card, aku terus menuju ke penjuru Control Room, dimana Komputer Buruk atau nama glamour nya DG20 aku menunggu. Usia CPU tu je dah dekat 15 tahun, yang baru cuma LCD monitor je...
Disinilah setiap pagi aku akan menekan butang2 papan kekunci untuk menghasilkan angka angka yang mencecah beribu ribu lemon... opss beribu ribu nombor...

Jika pada setiap hari hanya beberapa minit diperlukan, untuk menghasilkan beberapa nombor, tetapi untuk hari isnin, setiap 20 hb dan setiap awal bulan masa yang perlukan untuk manghasilkan beribu2 nombor itu boleh mencecah beberapa jam...

Kekadang tu tengah2 menekan2 papan kekunci, datang pulak kekawan yang bertanya khabar atau ajak berborak maka lagi pening la aku...
Keliru, confuse... aku dah tekan ke belum, kekadang tu aku ulang sekali lagi...

Sebenarnya apa yang aku buat ni adalah Biling Report ke TNB...
Maklumlah kilang aku menghasilkan tenaga elektrik yang akan dijual kepada TNB dan kemudian TNB akan menjual kepada kamu semua...
So Biling report aku ini lah yang akan digunakan oleh kilang aku memaksa TNB membuat pembayaran...

Oleh kerana plant ini ada 3 generator yang menghasilkan kuasa elektrik maka ketiga2 nya terpaksa dikira untuk mengetahui berapa banyak kuasa elektrik yang telah disalurkan ke TNB.
Dan setiap satu ada 3 pecahan lagi iaitu main, backup dan check...

Dari print out printed paper di transfer ke excel, kemudian dijadikan satu report setebal 31 muka surat yang dipenuhi nombor2....
Poning pokcik....

Setelah dipastikan nombor2 ditransfer dengan betul, maka aku ke TNB Stesen Janakuasa pula untuk berjumpa Shift Manager, untuk meminta pengesahan yang angka2 itu adalah betul...

Setelah selesai di TNB aku balik semula ke station untuk meneruskan pengiraan dan penelitian terhadap angka2 tersebut....

Selepas semuanya dipastikan betul barulah report tersebut aku hantar ke KL ...
Dan selepas itu barulah aku bersarapan...
Dan kemudian meneruskan kerja lain...
Tapi yang pasti, tepat jam 5:00 ptg aku dah bersedia untuk balik.

02 May 2009

TNB vs YTL



Sepasang pengantin yang baru berkahwin 4 bulan.

Pada suatu malam si isteri memeluk leher suami
dengan nada manja seraya berkata, "Ayang,
period i dah lewat sebulan, tapi i tak boleh nak
pastikan lagi sebab kita kena gi check kat doktor."

Si suami yang teramat gembira tu pun berpakat
dengan isterinya untuk tidak memberitahu sesiapa
pun tentang perkhabaran gumbira ini sehingga
ianya benar-benar pasti.

Pada suatu hari, pasangan ini di datangi oleh
pegawai dari TNB kerana terdapat tunggakan
dalam pembayaran bill elektrik rumah mereka.

Pegawai TNB tu pun berkata: "Ini rumah En. Ahmad
ker?" "Ya, saya ni isterinya. Ada apa encik?"

Pegawai TNB tu pun berkata, "Puan, ni dah sebulan
lewat, saya dah tak boleh tunggu ni, nanti boss
saya marah."

Dengan nada terkejut, si isteri itu pun membalas
balik cakap pegawai TNB tu.

"Apa? Macam mana pulak encik tahu yg saya ni
sebulan lewat?!"

Pegawai TNB tu pun dengan selamba menjawab:
"Ala puan, ni kan zaman IT, semua tu ada dalam
komputer dan kita boleh check Online"

Kata-kata pegawai TNB tu membuatkan si isteri tu
lagi terkejut. "Apa!!! Saya lewat sebulan pun
awak semua boleh tahuuu!"

Pegawai TNB tu pun mententeramkan keadaan
"Relek puan, puan ni baru lewat sebulan, ada
yang lagi teruk, lewat 5-6 bulan"

Si isteri yang terperanjat beruk dengan kenyataan
pegawai tu pun berkata, nanti saya bincang dengan
suami saya. Lalu pegawai TNB tu pun beredar
dari situ.

Keesokan harinya, selepas si Ahmad ini di beritahu
oleh isterinya. Dia pun naik berang dan terus ambik cuti
dan pergi ke kedai TNB yang berdekatan.

Dengan tanpa menghiraukan pegawai-pegawai
TNB yang ramai di situ, dia pun memekik seraya
berkata,

"Apa korang ni, isteri saya sebulan lewat pun
nak heboh-hebohkan ke dalam Internet. Awak ni
semua yang berkeluarga tak pernah lewat sebulan
kerrrr?!! Bisness apa korang buat niii?
Nak kena saman kerr?

Lalu pegawai yang datang kerumah si Ahmad ni
berdiri dan mententeramkan keadaan. "Sabar encik,
sabar encik. apa susah, kalau cik nak settlekan
perkara ni, bayar je..." kata-kata pegawai TNB tu
membuatkan si Ahmad lagi naik berang.

"Apa? nak bayar korang? belahhhh lahh...."

Lalu pegawai TNB tu pun cakap "Kalau macam tu,
Kita terpaksa 'potong' encik punya...."

Si Ahmad mencelah "apa? potong?! Abih tu isteri
saya di rumah nak pakai apa?"

Pegawai TNB tu pun cakap " nampak gayanya
isteri encik kena pakai LILIN ajer laaaa...."

Hidung...


Kita memiliki 2 lubang hidung iaitu disebelah kiri dan disebelah kanan. Apakah fungsinya sama untuk menarik dan membuang nafas ?
(Our noses have left and right nostrils. Are these nostrils having the same function for inhaling/"breathe- in" and exhaling/"breathe- out"?).
-

Sebenarnya fungsinya tidak sama dan kita dapat merasakan perbezaannya, sebelah kanan mewakili matahari / panas dan sebelah kiri mewakili bulan / sejuk.
(Actually it's not the same and we can feel the difference. Accordingly, the right side represents the sun/"heat" and the left side represents the moon/"cold") .
-

Jika sakit kepala, cubalah menutup lubang hidung sebelah kanan dan bernafaslah melalui hidung sebelah kiri dan lakukan kira-kira 5 minit, sakit kepala akan sembuh.
(When having headache, try to close your right nostril and use your left nostril to do breathing for about 5 min. The headache will be gone).

-

Jika anda merasa letih, tutuplah lubang hidung sebelah kiri dan bernafaslah melalui hidung sebelah kanan. Tak lama kemudian, anda akan merasakan segar kembali. Sebab lubang hidung sebelah kanan mengeluarkan panas, sehingga mudah sekali menjadi panas, lubang hidung sebelah kiri mengeluarkan dingin.
(If you feel too tired, do it the opposite way. Close your left nostril and breathe through your right nostril. After a while, you will feel refresh again. Because the right side belongs to heat, so it gets hot easily. The left side gets cold easily).
-

Perempuan bernafas lebih dengan hidung sebelah kiri, sehingga hatinya mudah sejuk. Laki-laki bernafas lebih dengan hidung sebelah kanan, sehingga mudah marah.
(Women breathe mainly with their left nostril, so they get calm down easily. Men breathe mostly with their right nostril, so they get angry easily).
-

01 May 2009

Cinta Cholesterol...



The top 5 foods to lower your numbers Diet can play an important role in lowering your cholesterol.

Discover five foods that can lower your cholesterol and protect your heart.

Can a bowl of oatmeal help prevent a heart attack? How about a handful of walnuts, or even your baked potato topped with some heart-healthy margarine? A few simple tweaks to your diet — like these — may be enough to lower your cholesterol to a healthy level and help you stay off medications.

Oatmeal and oat bran Oatmeal contains soluble fiber, which reduces your low-density lipoprotein (LDL), the "bad" cholesterol.

Soluble fiber is also found in such foods as kidney beans, apples, pears, psyllium, barley and prunes. Soluble fiber appears to reduce the absorption of cholesterol in your intestines. Ten grams or more of soluble fiber a day decreases your total and LDL cholesterol.

Eating 1 1/2 cups of cooked oatmeal provides 6 grams of fiber. If you add fruit, such as bananas, you'll add about 4 more grams of fiber. To mix it up a little, try steel-cut oatmeal or cold cereal made with oatmeal or oat bran.

Walnuts, almonds and more
Studies have shown that walnuts can significantly reduce blood cholesterol. Rich in polyunsaturated fatty acids, walnuts also help keep blood vessels healthy and elastic. Almonds appear to have a similar effect, resulting in a marked improvement within just four weeks. A cholesterol-lowering diet in which 20 percent of the calories come from walnuts may reduce LDL cholesterol by as much as 12 percent.

But all nuts are high in calories, so a handful (no more than 2 ounces or 57 grams) will do. As with any food, eating too much can cause weight gain, and being overweight places you at higher risk of heart disease. To avoid gaining weight, replace foods high in saturated fat with nuts. For example, instead of using cheese, meat or croutons in your salad, add a handful of walnuts or almonds.

Fish and omega-3 fatty acids
Research has supported the cholesterol-lowering benefits of eating fatty fish because of its high levels of omega-3 fatty acids. Omega-3 fatty acids also help the heart in other ways such as reducing blood pressure and the risk of blood clots. In people who have already had heart attacks, fish oil — or omega-3 fatty acids — significantly reduces the risk of sudden death. Doctors recommend eating at least two servings of fish a week. The highest levels of omega-3 fatty acids are in mackerel, lake trout, herring, sardines, albacore tuna and salmon.
However, to maintain the heart-healthy benefits of fish, bake or grill it. If you don't like fish, you can also get omega-3 fatty acids from foods like ground flaxseed or canola oil. You can take an omega-3 or fish oil supplement to get some of the beneficial effects, but you won't get all the other nutrients in fish, like selenium.
If you decide to take a supplement, just remember to watch your diet and eat lean meat or vegetables in place of fish.

Olive oil
Olive oil contains a potent mix of antioxidants that can lower your "bad" (LDL) cholesterol but leave your "good" (HDL) cholesterol untouched. The Food and Drug Administration recommends using about 2 tablespoons (23 grams) of olive oil a day to get its heart-healthy benefits. To add olive oil to your diet, you can saute vegetables in it, add it to a marinade, or mix it with vinegar as a salad dressing. You can also use olive oil as a substitute for butter when basting meat. Some research suggests that the cholesterol-lowering effects of olive oil are even greater if you choose extra-virgin olive oil, meaning the oil is less processed and contains more heart-healthy antioxidants. But avoid "light" olive oils. This label usually means the oil is more processed and lighter in color, not fat or calories.

Foods fortified with plant sterols or stanols
Foods are now available that have been fortified with sterols or stanols — substances found in plants that help block the absorption of cholesterol.

Margarines, orange juice and yogurt drinks fortified with plant sterols can help reduce LDL cholesterol by more than 10 percent. The amount of daily plant sterols needed for results is at least 2 grams — which equals about two 8-ounce (237 milliliters) servings of plant sterol-fortified orange juice a day. Plant sterols or stanols in fortified foods don't appear to affect levels of triglycerides or of "good" high-density lipoprotein (HDL) cholesterol. Nor do they interfere with the absorption of the fat-soluble vitamins — vitamins A, D, E and K. The American Heart Association recommends foods fortified with plant sterols for people with levels of LDL cholesterol over 160 milligrams per deciliter (4.1 mmol/L).

Consider your diet first
Before you make other changes to your diet, think about cutting back on the types and amounts of fats you eat, which can raise your cholesterol. That way, you'll improve your cholesterol levels and health overall.
When cutting fat from your diet, focus on saturated and trans fats. Saturated fats, like those in meat and some oils, raise your total cholesterol. Trans fats, which are sometimes used to make store-bought cookies, crackers and cakes, are particularly bad for your cholesterol levels because they raise low-density lipoprotein (LDL), the "bad" cholesterol and lower high-density lipoprotein (HDL), "good" cholesterol. You should try to limit the number of calories you eat daily to less than 10 percent from saturated fat, and eliminate as many trans fats from your diet as possible.

Berfikir Sejenak...


Udara yang kita gunakan bagi bernafas adalah terdiri daripada atom. Begitu juga makanan dan minuman juga terdiri daripada atom bahkan segala-galanya dalam tubuh manusia itu sendiri terdiri daripada atom. Segala objek yang kita lihat di sekeliling kita juga sebenarnya adalah proton yang bertindak balas pada elektron milik atom di dalam mata kita.

Bagaimana pula dengan benda yang kita sentuh dan rasa? Semuanya sama. Tidak kira sama ada ia keras ataupun lembut, kasar ataupun licin, sejuk ataupun panas, semuanya terdiri daripada atom dalam kulit kita yang bertindak balas dengan atom pada setiap objek-objek itu.

Banyak orang mengetahui tubuh badan mereka, planet bumi, galaksi bahkan seluruh pelusuk alam terdiri daripada sejumlah atom-atom kecil. Namun mereka mungkin tidak pernah terfikir berkenaan sistem dan kekukuhan unsur paling asas pada setiap benda iaitu ‘atom’.

Realitinya, manusia berada sangat dekat dengan aturan yang paling sempurna itu sepanjang hidup mereka. Tambah menarik lagi, setiap satu daripada berjuta-juta atom ada pada kerusi yang kita duduk. Ia ada susunan dan sistem yang amat rumit sehingga setiap satu atom hanya dapat dihuraikan pada sebuah buku. Secara lazimnya, setiap pengubahsuaian pada susunan semulajadi yang tiada tandingan ini akan gagal dan susunan itu tetap dalam keadaan begitu tanpa sedikit kekurangan.

Setiap atom terdiri daripada nukleus dan elektron-elektron yang berputar mengelilingi nukleus pada jarak yang bersesuaian.

Elektron adalah butir-butir zarah yang berputar di sekeliling paksinya. Di sekeliling nukleus itu sendiri sama seperti puataran 24 jam bumi yang berputar pada paksinya dalam proses melengkapkan putaran orbit selama setahun mengelilingi matahari. Sama juga seperti planet-planet, putaran elektron yang teratur pada orbitnya sangat menakjubkan tanpa sekali pun berhenti.

Putaran dan pusingan berdozen-dozen elektron menyebabkan ‘lalu lintas’ yang amat sibuk di dalam atom yang terlalu kecil untuk dilihat walaupun menggunakan mikroskop berkualiti tinggi. Namun pernahkah kita berfikir bagaimana elektron-elektron yang berputar seperti sekumpulan satelit, mengelilingi nukleus itu tidak pernah sama sekali berlanggar antara satu sama lain. Seandainya terjadi perlanggaran walaupun kecil di dalam atom, ia boleh mengakibatkan kesan yang sangat buruk.

Namun sehingga kini tidak pernah ada kemalangan yang terjadi. Semuanya berjalan mengikut susunan dan aturan yang sempurna tanpa ada sedikit pun cacat celanya. Elektron-elektron yang berputar di sekeliling nukleus tidak pernah berlanggar antara satu sama lain walaupun dalam kelajuan 1000 kilometer sesaat, satu kelajuan yang tidak dapat digambarkan. Kemampuan setiap elektron mengekalkan laluan masing-masing adalah amat menakjubkan.

Persoalannya, mengapakah elektron-elektron yang sama di sekeliling satu nukleus ada orbit yang berbeza? Bagaimana ia mampu berputar mengikut orbitnya tanpa pernah sekalipun tersasar? Bagaimana ia mampu mengelakkan perlanggaran ataupun pergeseran antara satu sama lain dalam proses itu walaupun dengan kelajuan yang sukar dibayangkan. Segala-galanya membawa kita kepada satu kesimpulan. Kebenaran yang berada di hadapan kita ini melibatkan unsur yang tiada tandingannya dan juga keseimbangan yang hebat. Ia adalah bukti kesempurnaan ciptaan Tuhan. Dalam ayat 88 surah an-Naml, Allah menyatakan, “Dan kamu lihat gunung-gunung itu, kamu sangka dia tetap di tempatnya, padahal ia berjalan seperti pergerakan awan. Begitulah perbuatan Allah yang membuat sesuatu dengan kukuh; sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang kamu lakukan.

Ayat ini menjelaskan kepada kita hakikat mengapa atom bertindak dan bersifat begitu. Ia adalah kerana Tuhan memberikannya kekuatan dan kekukuhan yang tersendiri. Perkataan bahasa Arab pada “memberikannya kekuatan dan kekukuhan” ialah ‘atqana’ yang bermaksud 'bagi menyusun atau mengatur sesuatu benda bagi mendapatkan hasil yang paling sempurna’. Elektron-elektron di dalam atom berputar secara tetap dan sempurna mengikut laluan yang ditetapkan oleh Tuhan. Hal ini sama seperti apa yang dinyatakan kepada kita dalam ayat tadi.

Atom-atom itu tidak pernah sama sekali tersasar walaupun sedikit. Apatah lagi apabila kita mengambil kira alam semesta ini, kita dapat melihat segala yang terbentuk daripada jirim mereput secara perlahan-lahan mengikut peredaran masa. Ia reput disebabkan oleh faktor-faktor luaran seperti terhakis, pecah dan akhirnya menjadi semakin berkurangan. Namun setakat ini, masih belum ada kerosakan ataupun pereputan yang dapat dilihat di dalam atom selain daripada reaksi nuklear yang terhasil melalui perubahan yang sengaja dilakukan. Seperti yang dinyatakan dalam ayat tadi, atom itu diciptakan dalam keadaan yang sangat kukuh

Nukleus-nukleus atom terdiri daripada proton dan neutron. Namun, apakah tenaga yang mengikat kedua-dua unsur halus itu dalam nukleus? Itulah yang dimaksudkan sebagai 'kekuatan tenaga nuklear’. Tenaga yang dinyatakan oleh hukum fizik sebagai tenaga hebat yang mengikat nukleus-nukleus atom.

Tenaga inilah yang mengikat proton dan neutron seutuhnya. Tenaga ini amat berkuasa sehingga ia mampu melekatkan proton dan neutron dalam nukleus. Dalam masa yang sama, ia memisahkan dan mengasingkan kedua-duanya. Sekiranya tenaga ini ada lebih kuasa pengikat, proton dan neutron akan bergabung antara satu sama lain. Sekiranya kuasa pengikat lemah, kedua-duanya akan bertebaran dan atom akan hancur.

Apabila tenaga hebat dalam nukleus itu dibebaskan, atom akan berpisah dan pecah seterusnya menghasilkan tenaga yang menggerunkan dikenali sebagai tenaga nuklear. Semakin bertambah jumlah proton dan neutron, semakin besar saiz nukleus. Oleh hal yang demikian, semakin kuatlah magnitud tenaga yang mengikat unsur-unsur halus itu.

Proses pemisahan tenaga yang mengikat proton dan neutron adalah sukar bagi nukleus-nukleus yang lebih besar. Apabila unsur-unsur halus itu terpisah antara satu sama lain, ia akan cuba untuk kembali bersama dengan tenaga yang lebih besar dan kuat, seperti satu spring. Tenaga ini dianggarkan 1038 kali ganda lebih besar berbanding graviti. Dalam erti kata lain, beratus- ratus juta lebih besar tenaganya. Selagi mana tenaga itu tidak diusik ataupun diubah, ia tidak akan mendatangkan keburukan. Namun dengan adanya campur tangan manusia, ia boleh menjadi satu tenaga yang mampu membinasakan berjuta-juta manusia.

Tenaga luar biasa yang berada dalam nukleus setiap atom ini pada asasnya berupaya membahayakan berjuta-juta nyawa manusia. Sebenarnya, ia terbentuk melalui dua tindak balas atom yang berbeza. Tindak balas itu dikenali sebagai 'pembelahan' yang terbentuk melalui pemisahan ataupun pembahagian nukleus. Manakala 'pelakuran' adalah penggabungan dua atom yang berbeza menggunakan tenaga yang kuat. Satu tenaga yang besar dan menakjubkan akan terbentuk melalui kedua-dua tindak balas ini.

Semasa eksperimen–eksperimen awal teknik pembelahan dijalankan, saintis ‘membedil’ nukleus dalam uranium-235 dengan neutron-neutron pada kelajuan yang pantas. Hasilnya, mereka mendapati satu keadaan yang amat menarik. Setelah neutron itu diserap oleh nukleus dalam atom uranium tersebut, ia menjadi tidak stabil. Pada masa itu, ada perbezaan jumlah antara proton dan neutron dalam nukleus seterusnya menyebabkan ketidakseimbangan. Justeru, bagi menyelesaikan ketidakseimbangan itu, nukleus mula berpecah sambil mengeluarkan sejumlah tenaga bersama dengan unsur-unsur halus pada kelajuan yang sangat pantas.

Saintis ‘membidik’ neutron yang bergerak itu dengan cubaan bagi ‘menembak’ satu daripada nukleus-nukleus dalam atom uranium. Semua ini dilakukan bagi memecahkan satu daripada nuleus-nukleus atom dalam timbunan atom uranium-235 sehingga pecah berkecai. Semasa ia berpecah, setiap nukleus membebaskan dua ataupun tiga neutron secara purata. Neutron-neutron ini kemudiannya menyerap nukleus-nukleus lain sehingga menghasilkan tindak balas.

Setiap satu nukleus uranium yang baru berpecah akan bertindak balas sama seperti yang pertama. Seterusnya, satu siri pemecahan nuklear atau 'pembelahan' berlaku. Setelah sejumlah besar nukleus-nukleus uranium berpecah dan terbelah, ia akan menghasilkan jumlah tenaga yang amat menakjubkan.

Proses pembelahan dan pemecahan nukleus-nukleus U-235 inilah yang membawa kepada tragedi Hiroshima dan Nagasaki. Tragedi yang meragut berpuluh-puluh ribu nyawa orang awam. Oleh kerana bumi, seluruh atmosfera dan tubuh badan kita sendiri terdiri daripada atom, apakah yang dapat menghalang atom-atom ini daripada menghasilkan tindak balas seumpama itu. Apakah yang mampu menghalang kemusnahan seperti yang berlaku di Hiroshima dan Nagasaki daripada berlaku di tempat lain? Pada bila-bila masa sahaja?

Bayangkan lebih kurang 100 trilion atom dimuatkan ke dalam satu kepala pin, apakah kita boleh gambarkan bagaimana struktur stabil setiap atom berubah sebaliknya. Justeru, apakah ada alternatif lain yang dapat menghalang nuklear daripada memusnahkan seluruh alam semesta dalam masa yang pantas?

Neutron-neutron sekiranya bergerak secara bebas dalam alam iaitu bebas daripada sebarang nukleus atom, ia akan melalui satu proses yang dikenali sebagai ‘kemerosotan beta’. Oleh sebab itu, jarang sekali didapati neutron yang bebas dalam alam semulajadi. Ia hanya ada pada tempoh yang sangat terhad. Justeru, neutron yang digunakan dalam tindak balas nuklear dibebaskan menggunakan cara manual.

Tuhan, pencipta alam yang tiada tandingannya ini sudah mencipta seluruh alam semesta dengan sempurna. Seperti yang dinyatakan dalam ayat 100, surah Yusuf, “....Sesungguhnya Tuhanku maha lembut pada apa yang Dia mahu. Sesungguhnya Dialah yang maha mengetahui lagi maha bijaksana.” Tuhan menciptakan atom, ada tenaga yang menggerunkan dalamnya. Tuhan juga mengawal tenaga itu dengan cara yang luar biasa. Dia menciptakan atom dalam satu sistem yang secara semulajadinya tidak mungkin rosak ataupun binasa. Walaupun segala-galanya yang wujud di alam semesta ini akhirnya akan berhadapan dengan kepupusan ataupun kebinasaan, atom tetap kekal dengan kukuhnya. Nukleus dan elektron-elektron yang berputar dengan kelajuan yang tidak dapat dibayangkan menjadi bukti keindahan dan kesempurnaan ciptaan Tuhan. Bukti kuasa Tuhan yang tiada tandingannya.

Tenaga Atom dan Pembelahan Nuklear: Satu Keajaiban Al-Quran

Dalam surah al-An’am ayat 95, Allah menyatakan, “Sesungguhnya Allah menumbuhkan butir tumbuh-tumbuhan dan biji buah-buahan. Dia mengeluarkan yang hidup daripada yang mati dan mengeluarkan yang mati daripada yang hidup. Yang memiliki sifat-sifat demikian adalah Allah. Tetapi mengapa kamu masih berpaling?”

Istilah “butir tumbuh-tumbuhan” (alhabbi) dan “biji buah-buahan” (annawa) dalam ayat di atas membawa maksud pembelahan atom. Terjemahan annawa menurut kamus termasuklah ‘nukleus, pusat, nukleus atom’. Tambahan pula, perumpamaan mengeluarkan yang hidup daripada yang mati ditafsirkan Tuhan mencipta unsur daripada tenaga yang mati. Mengeluarkan yang mati daripada yang hidup pula boleh dikaitkan dengan tenaga mati yang muncul daripada benda hidup kerana atom adalah sesuatu yang sentiasa bergerak. Ia juga disebabkan selain daripada “hidup”, alhayyi juga membawa maksud ‘aktif’ ataupun ‘bertenaga’. Dengan maksudnya “tidak hidup”, almayyit, diterjemahkan di atas sebagai ‘mati’, yang mungkin merujuk pada tenaga.

Saintis mendefinisikan tenaga sebagai kemampuan melakukan pekerjaan. Jirim adalah bahan yang melibatkan semua objek di bumi dan seluruh alam semesta . Ia terdiri daripada atom dan molekul-molekul yang dilihat bergerak hanya menggunakan mikroskop elektron. Pada awal abad ke-20, Albert Einstein mengeluarkan teori menyatakan jirim mampu ditukarkan kepada tenaga. Beliau juga mengatakan kedua-duanya saling berkait rapat pada peringkat atom. Ini boleh dikaitkan dengan mengeluarkan yang mati daripada yang hidup seperti yang disebutkan di atas. Dalam ertikata lain, mendapatkan tenaga daripada jirim yang sentiasa bergerak pada peringkat atom. Tambahannya, perkataan yukhriju membawa maksud ‘menghidupkan’. Ia juga membawa pengertian ‘mengeluarkan’ atau ‘memancarkan’ seperti pancaran gelombang elektrik. Oleh yang demikian, istilah yang disebutkan dalam ayat ini mungkin sahaja menunjukkan bentuk tenaga yang didapati daripada atom.

Seperti yang kita tahu pada hari ini, nukleus atom boleh dipisahkan daripada komponen-komponennya. Berdasarkan pada teori Einstein, para saintis berjaya mendapatkan tenaga daripada jirim melalui pembelahan nuklear lewat tahun 1940-an. Kata kerja ‘bagi memisahkan’ pada perkataan faliqu dalam ayat di atas mungkin merujuk pada pemisahan nukleus. Seperti yang kita lihat, tenaga yang luar biasa dan hebat dilepaskan apabila proses ini berlaku.