12 February 2009

ON Satu Dua Jalan...

Penat betul aku minggu ni, kerja yang biasa di buat oleh dua orang aku buat sorang sorang... Mr Bun cuti lagi hari ni, Mr Tan KL pula tak habis habis call aku pasal DG20... Water Treatment Plant plak macam macam hal dari valve selalu failed kemudian merebak pulak ketempat lain, tadi cation strainer pulak pecah habis menyembur air, sedangkan pump GBP 12 tak siap siap lagi dikerjakan ...
Kesihan aku tengok kawan aku dari makanikal dept sampai sakit pinggang (hari ni MC) mengerjakan pump GBP 12 tu...
Cerita pasal GBP 12 ni sebenarnya dah lama sakit, setelah dapat base baru bulan lepas sampailah hari ini ia masih gagal lagi untuk beroperasi. Setiap kali dikerjakan penyakit nya berpindah dari satu tempat ke tempat yang lain.
Semalam kontrektor luar dipanggil untuk mengerjakan pump ini, setelah siap mereka meminta aku untuk memeriksa keadaan pump ini. Sebenarnya aku dah dua tahun tak pegang alat tu, last aku pegang masa aku ambil condition monitoring data kat slag cement. Jadi teorinya dah lupa walaupun tak semua. Mr Vibrator plk half day masa tu, dia just inform aku satu jam sebelum kena ambil data dari pump tu ...

Aku kalau nak ambil data tak jadi masalah, masih ingat lagi tapi nak bagi sebab kenapa pump tu ada masalah tu yang jadi masalah sekarang ...tapi aku buat pandai je...

Setelah suis di ON kan tiba tiba pump sebelahnya jalan sama (parellel) aku pun hairan. Semua mata tertumpu ke GBP11. Biasanya kalau kita ON pump GBP 12 maka GBP 12 lah yang akan jalan , ni tak dua pump jalan serentak bila satu di ON kan...kalau satu pump jalan, pressure lebih kurang 6bar, ni dua dua pump 3 bar each. Maka kelangkabut la semua. Kemudian aku suruh kawan aku off kan suis GBP11, tapi ia masih juga jalan. Tutup breaker jalan juga. Off GBP 12 dia pun off sama, so ON balik GBP12, GBP11 run sama, pening semua, pelik pelik , macam macam teori keluar dari dia orang. Ada yang nak panggil bomoh cina, nak panggil bomoh hujan, ada yang nak panggil misteri nusantara dan lain lain...
Tapi yang pasti semua pelik. Kemudian aku panggil electrikal incharge untuk periksa keadaan, bila dia datang di tengok semua elect supply off tapi pump tu jalan juga, maka dia kata ni reverse flow la tengok tu pump reverse rotation. Laaaaa check valve ada masalah rupanya....Back flow laaa...
Semua orang tak perasan termasuk la aku, hairan juga sebab GBP11 tu berbunyi, ada pressure dll tapi tak perasan reverse flow...
So ini lah kali pertama aku jumpa masalah macam ni yang semua tak perasan termasuk la pakar dari luar tu....
Tapi aku dapat belajar sesuatu dari hal ini ....
Selepas tu aku pun meneruskan kerja aku dengan memeriksa GBP12 tapi sayangnya pump tu tetap gagal melepasi standard...
Puas di adjust atas bawah semua tak menjadi...
Minggu depan dengar khabar GBP 12 akan dimasukkan kedalam bilik bedah untuk dibedah siasat dengan lebih mendalam... Semua organ organ nya akan dikeluarkan untuk diperiksa
So kita doakan la semoga semuanya selamat dan berjaya...

Kelihatan Pakar Dari Luar sedang mengerjakan GBP12...

4 comments:

Zaki said...

Lain kali panggil lah pump specilist ni. minggu depan siKho suruh aku KeKL untuk meningkatkan kespecilistsan aku mengenai pump2 ni.

GigiPalsu said...

kau gi dgn sapa? balik nanti blh la kau turunkan ilmu di dada tu.
Aku minggu depan gi paka...nak ikut ke?

AZANI said...

err..aku ni rasa nak tolong...tolong doa je ...boleh?

GigiPalsu said...

Boleh chief, tolong doa lagi power, Berkat amalan dan doa kau aku yakin boleh...